Відкритий лист Президентові України, Голові Верховної Ради України, Прем’єр-міністрові України

Петре Олексійовичу!

Володимире Борисовичу!

Арсенію Петровичу!

Ми, члени організаційного Комітету Громадянського руху “За Україну в НАТО”, звертаємося до Вас, щоб висловити свою стривоженість за долю України в час, коли проти неї триває збройна агресія Російської Федерації, внаслідок якої загарбано частини території української держави — Автономну Республіку Крим та окремі райони Донецької і Луганської областей.

Здійснивши збройну агресію проти України, Російська Федерація вчинила злочин проти миру, який грубо порушує визначений Статутом ООН світовий правопорядок, а, отже, породжує її міжнародно-правову відповідальність не лише перед Україною, а й перед усім міжнародним співтовариством.

Ми жили в Радянській імперії, а тому добре знаємо, які підступні форми і методи діяльності застосовувала імперська влада заради досягнення своїх великодержавних цілей. Глибинним підґрунтям агресії Росії є прагнення нинішніх її правителів продовжувати традиційну загарбницьку політику своїх попередників, спрямовану на розбудову євразійської імперії та утвердження в світі російського домінування та гегемонії. Сучасна Росія як спадкоємниця жорстокої азіатсько-ординської, деспотично-монархічної та тоталітарно-комуністичної державності є загрозою самому існуванню не лише української держави і нації, а й країн Європейського Союзу та НАТО, взагалі існуванню демократичного світу. Адже змістовним наповненням імперської політики Росії є не тільки нестримна територіальна експансія, а й зухвале заперечення загальнолюдських цінностей і основоположних принципів демократії, культивування російського месіанства та зверхності, пропагування зневаги і ненависті і до України, і до західних демократій.

Мета російського імперського проекту полягає у тотальному знищенні національної ідентичності і державності України, зруйнуванні єдності європейських демократій, припиненні союзницьких зв’язків між Європою і країнами Північної Америки для нав’язування своїх умов послабленому противнику.

Агресія Росії проти України є, по суті, агресією проти всього демократичного світу і була спровокована цілеспрямованою руйнацією російською агентурою українського сектору безпеки, послабленням оборонних спроможностей НАТО та блокуванням окремими її членами надання нашій державі плану дій для членства в Альянсі.

Первинними і найкращими гарантіями безпеки України поряд із проведенням соціально-економічних, інституційних реформ та рішучою боротьбою з корупцією є подальше утвердження її національної ідентичності, демонстрація незламної рішучості чинити спротив агресору та розбудова потужного сектору національної безпеки, яка має завершитися створенням якісно нових збройних сил, здатних завдавати агресору непоправних і неприйнятних для нього втрат.

Ми підтримуємо зусилля керівництва України, спрямовані на підвищення обороноздатності нашої Батьківщини, і вдячні США, Канаді, Німеччині, Франції, Польщі, країнам Балтії та іншим державам Європейського Союзу і НАТО за моральну, політичну і матеріальну допомогу Україні у її боротьбі з агресором. Водночас ми констатуємо, що ціна свободи і безпеки світу сьогодні оплачується життями тисяч українських цивільних громадян і воїнів, оскільки Україна фактично наодинці чинить збройний опір російській агресії.

Захист незалежної державності України шляхом індивідуальних оборонних зусиль має бути доповнений масштабною інтеграційною співпрацею з НАТО, результатом якої повинно стати повноправне членство нашої держави в цій най­ефективнішій регіональній організації колективної безпеки.

Україна має моральне і юридичне право на членство в Альянсі. Запрошення України до членства в НАТО буде історично справедливою компенсацією за внесок нашої країни в ядерне роззброєння та зміцнення міжнародної безпеки і ґрунтується на політиці відкритих дверей, проголошеній в офіційних документах Альянсу, та рішеннях Бухарестського саміту НАТО 2008 року, в яких на найвищому рівні постановлено, що одного дня Україна стане членом Альянсу.

Українському керівництву і західним лідерам слід зрозуміти, що невідворотна загроза загальному миру виникне не тоді, коли Україна стане членом НАТО, а тоді, коли Росія повірить у неспроможність Заходу чинити спротив її агресивним зазіханням, у свою безкарність і спроможність досягати злочинних цілей шляхом шантажу, погроз силою та її застосування проти окремих країн.

Сукупний потенціал країн — членів НАТО, який лише посилиться з приєднанням України до Альянсу, в політичній, технічній, воєнній та інших сферах у рази перевищує потенціал Росії, що виключає її відкритий збройний напад на держави — члени Альянсу. Звичайно, за умови наявності в них колективної волі й реальної готовності дати рішучу відсіч агресії.

Російська Федерація виступає проти членства України в НАТО не тому, що виникає загроза її безпеці, а тому, що тоді неможливою стає реалізація її агресивних цілей щодо України і світу. Як засвідчила практика, відмова України від членства в Альянсі не змінить ані ворожого ставлення Росії, ані її кінцевої стратегічної мети щодо України, а лише заохотить до подальших зусиль у напрямку нищення української незалежної державності та здійснення світової експансії.

Будь-які угоди з Кремлем — таємні або відкриті — за формулою “мир за відмову України від членства в НАТО” призведуть не до миру, а до війни з огляду на російську традицію ігнорування міжнародного права та нехтування досягнутими домовленостями.

Ми впевнені, що членство України в НАТО зміцнить сам Альянс та сприятиме одужанню Росії від імперського синдрому, призведе до нормалізації її відносин з Україною та цивілізованим світом.

Ми вважаємо, що вище керівництво України повинно зробити все, щоб максимально пришвидшити приєднання нашої держави до оборонного Північно-Атлантичного Альянсу. Саме заради цієї мети ми створюємо всенародний Громадянський рух “За Україну в НАТО”. І створюємо його на вимогу більшості громадян України та всіх патріотичних організацій громадянського суспільства, які усвідомлюють необхідність якнайшвидшого приєднання України до НАТО та проведення всеукраїнського референдуму з цього доленосного для нашої держави питання.

14 березня цього року ми провели в Києві збори наших прихильників з усіх областей України і схвалили “Декларацію установчого засідання організаційного комітету Громадянського руху “За Україну в НАТО”. На черзі проведення установчого з’їзду Руху, на якому буде ухвалено його Статут.

Незважаючи на прийняття Верховною Радою та Президентом України стратегічних рішень з безпекових питань та безпрецедентний на даний час рівень підтримки України з боку провідних країн — членів НАТО, українські державні органи не виконують у повному обсязі своїх зобов’язань у рамках конкретних інтеграційних програм співробітництва з Альянсом.

Ми глибоко занепокоєні тим, що в Україні сьогодні немає віце-прем’єр-міністра з питань євроатлантичного співробітництва та єдиного органу, наділеного широкими державними повноваженнями і відповідального за координацію співпраці з НАТО. В Адміністрації Президента України також немає структури, відповідальної за зв’язки нашої держави з НАТО. Верховна Рада не демонструє активності у виконанні схвалених нею ж документів з питання членства України в НАТО.

Суспільство сьогодні не відчуває політичної волі керівництва України до системної та цілеспрямованої підготовки держави до вступу в Північно-Атлантичний Альянс. Ми вже мали гіркий досвід, коли наші лідери та державні мужі західних країн змінювали під тиском Росії свої позиції щодо приєднання України до Альянсу. А тому тільки референдум з цього питання засвідчить волю українського народу, відповідно до якої повинна діяти українська влада і яку не можуть ігнорувати лідери держав — членів НАТО.

Млявість української влади і нерішучість наших союзників щодо приєднання України до НАТО заохочуватиме кремлівський режим до посилення агресивних дій. Тільки твердість позицій України і НАТО, спільна воля до опору та готовність дати відсіч Росії спроможні примусити її відмовитися від політики експансії та агресії.

Ми — реалісти і усвідомлюємо, що шлях України до НАТО непростий. Але воля народу має бути раз і назавжди зафіксована на референдумі “Україна — в НАТО”, що засвідчить незмінність нашого євроатлантичного цивілізаційного вибору. Референдум не можна відкладати на потім!

Голосування в Україні за вступ до НАТО — акція, потрібна насамперед нам — українським громадянам. Ми повинні показати і собі, і всьому світу, що ми — народ, здатний визначати свою долю, боротися за свободу, захищати цілісність своїх земель усіма способами, пам’ятаючи, що обороняємо при цьому не лише себе, а всі вільні народи.

Ми закликаємо Вас зробити рішучі кроки до зміцнення обороноздатності України, зокрема і шляхом реалізації курсу нашої держави на членство в НАТО.

З повагою,

8 липня 2015 року, м. Київ4

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Google
  • MyNews