Народний депутат підписав відкритий лист до міської влади з вимогою провести декомунізацію в Запоріжжі згідно з законом — до 21 лютого

14 січня у стінах Запорізького національного університету за участю провідних фахівців, науковців і політиків відбувся круглий стіл із питань реалізації процесу декомунізації в регіоні.
Під час засідання обговорили результати роботи експертної групи з питань декомунізації при Запорізькій міськраді.
Народний депутат України Ігор Артюшенко взяв безпосередню участь у заході. Парламентар звернув особливу увагу на появу значної загрози — можливі перейменування комуністичних назв на такі, що пов’язані з історією панування Російської імперії на півдні України.
Також під час проведення круглого столу учасники звернули увагу на те, що 21 лютого спливає термін, протягом якого, згідно з законом, голови місцевих рад мають ухвалити рішення про демонтаж і перейменування об’єктів, які стосуються тоталітарного комуністичного режиму.
Разом із тим, міські голови, які свідомо не виконали закон у зазначений термін, можуть бути покарані згідно з чинним Кримінальним кодексом України.
Тож у результаті засідання створили ініціативну групу “21 лютого” і підготували відкритого листа до представників місцевої влади з низкою вимог щодо реалізації процесу декомунізації.
Народний депутат Ігор Артюшенко підтримав ініціативу та став першим підписантом відкритого листа. Також документ підписали Герой АТО, “кіборг” і депутат міської ради від “Солідарності” В’ячеслав Зайцев, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ЗОДА В’ячеслав Мороко, голова Самооборони Майдану Запоріжжя Дмитро Харьков, кандидат історичних наук Юрій Щур, а також представники організацій “Євромолодь”, “Просвіта” імені Тараса Шевченка, Цивільний корпус “Азов” та інших громадських структур.
Серед вимог підписанти окреслили безумовне виконання вимог Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, завершення демонтажу всіх комуністичних символів у Запорізькій області та недопущення під гаслом боротьби з комуністичними символами насадження ідеалів “русского міра” через відновлення назв населених пунктів і вулиць часів імперської доби.
“Ми активно спостерігатимемо за діями чиновників і виборних голів, на яких покладені повноваження щодо процесу декомунізації — і зробимо все, щоб притягнути до карної відповідальності всіх, хто саботує виконання норм Закону!
У разі, якщо до 21 лютого 2016 року сільські, селищні, міські ради або сільські, селищні, міські голови населених пунктів не здійснять окреслені законом дії, відповідні дії здійснюються розпорядженням голови відповідної обласної державної адміністрації (або особи, яка відповідно до законодавства здійснює його повноваження). Але ми, виходячи з нашої активної громадської позиції, у разі невиконання цього закону представниками органів місцевої влади у зазначений термін, будемо вимушені повідомити правоохоронні органи про порушення законодавства і разом із тим добиватимемося, щоб винні посадові особи були покарані”, — йдеться у документі.

Наш кор.

Поділись і насолодись:
  • Blogosvit
  • del.icio.us
  • Надішли другу посилання на статтю електронною поштою!
  • Google
  • MyNews